“Για τους αγώνες υπεράσπισης του περιβάλλοντος και όχι μόνο”

Μοίρασμα κειμένου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23/9/23 στην 10η Πανευβοϊκή Οικογιορτή στο Πάρκο του Λαού στη Χαλκίδα:

“Για τους αγώνες υπεράσπισης του περιβάλλοντος και όχι μόνο”

Όλοι και όλες γνωρίζουμε, λίγο εώς πολύ, πως η περιοχή της Εύβοιας αποτελεί ένα ακόμα πολυπαθές κομμάτι της ελληνικής επικράτειας. Τα νότια του νησιού, τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν γεμίσει από ανεμογεννήτριες, στην κατέυθυνση της “πράσινης” ανάπτυξης. Στην Β. Εύβοια, το καλοκαίρι του ‘21, βιώσαμε με την μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε πάνω από 500.000 στρέματα δασικής έκτασης και θανάτωσε χιλιάδες μη ανθρώπινα ζώα, μια τεράστια καταστροφή, με ξεκάθερες ευθύνες από την αδιαφορία του επιτελικού κράτους. Φέτος το καλοκαίρι βιώσαμε την καταστροφή του περιβάλλοντος με πυρκαγιές στην Ν. Εύβοια και στην υπόλοιπη επικράτια όπως στο Δάσος της Δαδιάς όπου έκαιγε για 17 ολόκληρες ημέρες, ενώ έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 28 ανθρωποι και χιλιάδες ζώα. Στην Πάρνηθα, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Βοιωτία συναντάται επίσης ένα ερημοποιημένο τοπίο μαύρης στάχτης, ενώ οι πλημμύρες στη Θεσσαλία με τα φανταστικά αντιπλημμυρικά έργα της Τέρνα, της Περιφέρειας και των Δήμων έπνιξαν χωριά κάτω από το νερό και τις λάσπες και κατέστρεψαν τις ζωές των ανθρώπων του κάμπου και πολλών μη ανθρώπινων ζώων. Σε όλα τα παραπάνω ενδεικτικά παραδείγματα καταστροφών, το κράτος πουλάει το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής ως εχθρό, μπόλικο εθνικισμό και ρατσισμό στοχοποιώντας μετανάστ(ρι)ες και ρομά, αλλά ακόμα και την τουρκία στην περίπτωση των πυρκαγιών της Ρόδου. Λες και το ντόπιο κεφάλαιο δεν λεηλατεί και καταστρέφει από μόνο του.

Συγκεκριμένα, στο παράδειγμα της Εύβοιας, βλέπουμε πως στο κεντρικό της κομμάτι, από την Κύμη εώς τη Δίρφη, το ντόπιο και όχι μόνο κεφάλαιο στοχεύει να μετατρέψει τα βουνά και τα δάση σε τεράστια εργοτάξια “ανανεώσιμων” πηγών ενέργειας, θέλοντας να “σπείρει” σε κάθε κορυφογραμμή εκατοντάδες ανεμογεννήτριες. Επίσης, από την μία εώς την άλλη άκρη του νησιού, γινόμαστε καθημερινά θύματα των εργοδοτικών αυθαιρεσιών, της πατριαρχίας καθώς και μάρτυρες πολλών – μικρής ή μεγάλης κλίμακας – ρατσιστικών επιθέσεων. Όλα αυτά βέβαια, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμάς, καθώς αποτελούν μια σειρά επιτελέσεων του ελληνικού κράτους και κεφαλαίου, στα οποία δεν μπορούμε, φυσικά, να μείνουμε παθητικοί/ες παρατηρητές/τριες.

Όλη αυτή η επίθεση δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Μόνο με την κοινωνική κίνηση των από τα κάτω είναι δυνατόν να αποφευχθεί και γιατί όχι να ανατραπεί. Αυτό το αποδεικνύνουν καθημερινά, οι δεκάδες μικροί ή μεγάλοι αγώνες, του κόσμου που ζει στην Εύβοια ή στέκεται αλληλέγγυα σε αυτούς.Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων αγώνων, αποτελούν η παρεμπόδιση ανεμολογικών ιστών σε Κάδι και Μαυροβούνι Κοτυλαίων, με την φυσική παρουσία του κόσμου και της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κύμης Αλιβερίου και την αντανακλαστική τους κινητοποίηση, οι συγκεντρώσεις ενάντια στο εφαρμοσμένο αφήγημα της πράσινης ανάπτυξης σε Χαλκίδα, Στύρα, Λέπουρα. Η παρακαταθήκη που άφησε η δημιουργία της Συνέλευσης Αγώνα Βόρειας Εύβοιας, που με το πέρας της πυρκαγιάς προσπάθησε μέσα από οριζόντιες διαδικασίες να αυτοοργανωθεί και να σταθεί ανάχωμα στα σχέδια επέλασης του κράτους για πράσινη ανάπτυξη και επενδύσεις, το καλοκαίρι του 2021. Κομμάτια στο ψηφιδωτό αυτών των αγώνων, αποτελούν επίσης οι δεκάδες κινητοποιήσεις απέναντι σε ταξικά, πατριαρχικά και ρατσιστικά συμβάντα, οι οποίοι δεν μπορούν να είναι αποκομμένοι από τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ούτε κι αυτά αντίστροφα μπορούν να φέρουν τους κυρίαρχους αποκλεισμούς – π.χ. των θυληκοτήτων, των μετανάστ(ρι)ών.

Ως Αυτόνομη Συλλογικότητα Ευβοίας, στεκόμαστε έμπρακτα αλληλέγγυα στις αντιδράσεις και τις αρνήσεις των καταπιεσμένων, αυτής της περιοχής, ενάντια στην κοινωνική αδιαφορία και απάθεια, που κάνει πιο εύκολα τα σχέδια και τη δουλειά του κράτους και των επιχειρηματιών που λεηλατούν την φύση. Με την αυτο-οργάνωση, τους αντιθεσμικούς αγώνες και την ισότιμη τριβή μεταξύ των βαλλόμενων, μακριά από αρχηγιλίκια, αναθέσεις και πρωτοπορείες, είναι αναγκαίο και εφικτό να επανατοποθετηθούμε δυνατότεροι/ες απέναντι στις επιθέσεις προς τις ζωές μας και τη φύση. Η επικοινωνία των από τα κάτω μέσα από συνελέυσεις, συλλόγους ή και απλές καθημερινές κουβέντες είναι πιο επιτακτική από ποτέ, στην τωρινή συγκυρία. Η ιστορία έχει δείξει ξεκάθαρα πως αν δεν τους σταματήσουμε, δεν θα σταματήσουν. Είναι στο χέρι μας, λοιπόν, να ανατρέψουμε το καθεστώς που θέλει τις ζωές μας υποβαθμισμένες, είτε αυτή η υποβάθμιση σχετίζεται με την λεηλασία της φύσης, είτε με την ξενοφοβία, είτε με την πατριαρχία.

Αυτόνομη Συλλογικότητα Εύβοιας

email: avtonomievoia@avtonomievia

blog: avtonomievoia.wordpress.com

Website Built with WordPress.com.

Design a site like this with WordPress.com
Get started